Componist Wim Henderickx overleden
De Belgische componist Wim Henderickx overleed op zondag 18 december op zestig jarige leeftijd in zijn woonplaats. Hij was zonder twijfel één van de belangrijkste hedendaagse componisten België.
Hij studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en sonologie aan het Ircam in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Zijn composities hebben vaak andere culturen als inspiratiebron. Hij schreef werken voor opera, muziektheater, orkest, koor, harmonieorkest en kamermuziek. Elektronica nemen vaak een belangrijke plaats in zijn werk. Tussen 2004 en 2010 werkte hij aan zijn Tantric Cycle. In opdracht van de Koningin Elisabethwedstrijd componeerde hij Canzone, voor stem en piano, voor de halve finales in 2008.
In mei 2022 ging zijn opera De Bekeerlinge in première in Opera Ballet Vlaanderen in Antwerpen en werd de meest succesvolle hedendaagse productie in dit operahuis in meer dan 20 jaar.
Wim was huiscomponist bij Muziektheater Transparant sinds 1996 en in 2013 werd Wim Henderickx Artist in recidence bij het Antwerp Symphony Orchestra. Wim Henderickx doceerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en aan het Conservatorium van Amsterdam.
Prijzen
Hij werd veelvuldig geëerd met prijzen, waaronder de Prijs Vlaanderen-Quebec (1993) en de Prijs Eugène Baie (1999). In 2002 werd hij Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België, in 2006 volgde een nominatie voor de Vlaamse Cultuurprijzen en in 2011 mocht hij de Lifetime Achievement Cultuurprijs in zijn geboortestad Lier ontvangen. In 2015 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) voor Wetenschappen en Kunsten.
Opera
Wim schreef talrijke opera´s en muziektheater werken. Achilleus uit 2001 is een jeugd opera op een libretto van Imme Dros, Triumph of spirit over matter uit 1996 op een libretto van Johan Thielemans en zoals gezegd, meest recentelijk de opera De bekeerlinge, op een libretto van Krystian Lada, naar het gelijknamige boek van Stefan Hertmans waren de drie opera´s van zijn hand en Antifoon, Atlantic wall en Medea, zijn naast Requiem slechts een paar van de belangrijke muziektheaterwerken die hij creëerde. Veel van zijn werk werd over de hele wereld uitgevoerd en opgenomen.
Requiem
Voor Opera Ballet Vlaanderen maakte hij in 2016 Requiem, in samenwerking met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui . Requiem is gebaseerd op het gelijknamige werk van Gabriel Fauré. Dit nieuwe Requiem werd gecomponeerd in opdracht van Opera Ballet Vlaanderen in 2016 als onderdeel van de productie EAST, waarin drie choreografen die zich op de grenslijn bevinden tussen Oost en West, deze constante zoektocht tot een thema maken.
Voor Sidi Larbi Cherkaoui en dansers van Opera Ballet Vlaanderen componeerde Wim Henderickx een nieuwe versie van het Requiem van Fauré. Sopraan Amel Brahim Djelloul, en bas -bariton, 8 musici van het HERMESensemble, qanunspeler Osama Abdulrasol, kinderkoor en gemengd koor van Opera Ballet Vlaanderen brachten deze voorstelling in première op 18 maart 2017. Het werk staat volledig in het teken van versmelting, met groot respect voor de respectievelijke tradities. Het Requiem als een serene en contemplatieve smeekbede voor de bevrijding van de mens.
Respect, verbinding en bevrijding zijn mogelijk drie van de belangrijkste woorden die centraal stonden in het werk en ook in het rijke en liefdevolle leven van Wim Hendrickx.
Hier het eerbetoon van Opera Ballet Vlaanderen aan Wim Henderickx.
Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw en kinderen, alle familieleden, vrienden en collega´s en wij wensen hen sterkte bij het verwerken van dit verlies.
Place de l’Opera schreef over de werken van Wim Henderickx.
François van den Anker was in 2011 bij Medea.
De hele opera De Bekeerlinge is hier de bekijken.
Een video waarin Wim Henderickx vertelt over zijn werk Memento Mori.