Holland Festival 2023: één opera
Op 1 juni gaat het Holland Festival 2023 van start.In het 76ste jaar van zijn bestaan is er in het Holland Festival 2023 één ‘echte’ opera te zien naast een aantal muziektheater producties.
Bekijk hier de trailer van het Holland Festival 2023.
Opera
In samenwerking met De Nationale Opera wordt Rusalka van Antonín Dvořák uitgevoerd. De première is op 2 juni. Johanni van Oostrum zingt de titelrol, Pavel Černoch is ‘de Prins’, Raehann Bryce-Davies vertolkt de rol van Ježibaba.
Joana Malwitz heeft de muzikale leiding en de regie is in handen van Philipp Stölzl en Philipp M. Krenn. Het Koninklijk Concertgebouw Orkest neemt voor de traditionele Holland Festival Opera plaats in de orkestbak van De Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. De voorstellingen in de Nationale Opera & Ballet op 5, 8, 13, 17 en 20 juni beginnen om 19.00 uur, de twee matinees, op 11 en 25 juni, beginnen om om 14.oo uur.
De opera zal ook op 15 juni in de openlucht in het mooie Park Frankendael in Amsterdam te zien zijn op een groot scherm.
Muziektheater
Een heel bijzondere voorstelling wordt Tan Dun’s Requiem for nature. In de indrukwekkende Gashouder dirigeert hij zijn nieuwe werk Requiem for Nature, afgeleid van zijn Buddha Passion uit 2018. Daarmee creëerde Tan Dun een grootschalige Passie in de westerse traditie, geïnspireerd op boeddhistische teksten in plaats van christelijke.
De delen die gewijd waren aan de natuur heeft Tan Dun verwerkt in een nieuwe compositie: Requiem for Nature. Pierre Audi zorgt voor de mise-en espace. Het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Koor van Laurens Symfonisch omlijsten de zang van drie vocale solisten, afkomstig uit diverse regio’s in Oost-Azië. Zeren Yanjing, Lei Xu en Hasibagen nemen compleet verschillende zangstijlen mee, waarin eeuwenoude tradities zich mengen met nieuwe technieken. Tan Dun heeft zelf de muzikale leiding.
Te zien en te horen op 30 juni en 1 juli in de Gashouder van Westergas in Amsterdam.
Hedendaags muziektheater komt van de Japanse regisseur Toshiki Okada en componist Dai Fujikura. Samen met Klangforum Wien maken zij Ribingumuru Metamorufuoshimu, Metamorfose van een woonkamer. Te zien op 7 en 8 juli in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.
Klassieker
De klassieke roman Wuthering Hights van Emily Brontë wordt een muziektheater voorstelling van regisseur Emma Rice.
Het Holland Festival presenteert deze coproductie van National Theatre en Emma Rice’s theatergezelschap Wise Children in samenwerking met DeLaMar op initiatief van Sismo Stories & Performances. Te zien in DeLaMar met een aantal try-outs van 8 tot en met 10 juni en de premiere op 14 juni. Daarna nog tot en met 18 juni.
Bekijk hier de trailer van Wuthering Heights
Queer
Een andere productie is The Bacchae. Regisseur Elli Papakonstantinou maakt een muzikale queer-versie van Euripides’ De Bacchanten, waarin iedere vorm van verlangen door de god Dionysus wordt aangemoedigd. De muziek is geschreven door de charismatische, androgyne performer Ariah Lester. Op 10 en 11 juni in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.
Speciale optredens
Uit de lijst van concerten en speciale optredens noem ik een optreden van Lorie Anderson op 8 juni. Ze speelt oude en nieuwe nummers, van haar eerste album Big Science tot nu. Samen met de jazzband Sexmob geeft ze het geheel een hedendaagse draai. Het concert is Carré al uitverkocht.
De Zweedse zangeres Sofia Jernberg, meer stemkunstenaar dan zangers, stelde een concert samen met het schilderij Eroica I van de Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat als inspiratiebron. Basquiat ontleende de titel aan de derde symfonie van Beethoven, ook bekend als Eroica. Jernberg heeft een haat-liefdeverhouding met Beethoven en zijn erfgoed. 11 juni in het Bimhuis in Amsterdam.
Bianca en Sierra Casady, bekend onder de naam CocoRosie, vermengen uiteenlopende stijlen en verwijzingen, van hiphop tot folk en opera. Ze weten de pijnlijkste ervaringen om te zetten in pakkende en beeldende popsongs. De zussen zijn samen met associate artist ANOHNI, Kembra Pfahler en Johanna Constantine grondleggers van het Future Feminism kunstproject.
Met Stream: What’s Your Heaven geeft CocoRosie een kijkje in hun nieuwe muzikale wereld, waarin elektronica en snaarinstrumenten hun kamerorkest vormen en ze nieuw en bekend materiaal laten horen. Op 24 en 25 juni in het Muziekgebouw aan ‘t IJ.
Op de website van het Holland Festival is het complete programma te vinden.
Verder lezen
Tenor Pavel Černoch sprak met Place de l’Opera over zijn rol in Rusalka.