FeaturedHeadlineNieuwsRedactioneelWedstrijd

Opera van het Jaar en Schaunard Award ’23

Wat vond u de beste operaproductie van 2023? Uit de voorkeuren van een groot aantal operakenners heeft Place de l’Opera een top vijf samengesteld van opera’s die dit jaar in Nederland te zien waren. Het is aan u als lezer om daar de winnaar van Opera van het Jaar 2023 uit te kiezen.

Place de l’Opera vroeg operarecensenten en -kenners van dagbladen, websites en radio om hun top 5 van beste operaproducties van dit jaar op te stellen. Uit de ingezonden lijstjes zijn de vijf meest gewaardeerde en meest genoemde producties geselecteerd om mee te dingen naar de titel ‘Opera van het jaar 2023’. Het is de veertiende keer dat Place de l’Opera deze verkiezing organiseert.

Volgens de kenners was 2023 waren en dit jaar veel verschillende gezelschappen en producties die hoog scoorden. Zoals gebruikelijk met het grootste aantal uitvoeringen, is De Nationale Opera veel genomineerd en twee producties haalden de top vijf. Er waren ook veel NTR Zaterdag Matinees en producties van kleinere gezelschappen die genoemd werden.

Hieronder kunt u tot woensdag 29 december 10.00 uur eenmaal uw stem uitbrengen op één van de vijf producties en zo de rangorde bepalen. De uitslag wordt op 30 december bekendgemaakt.

De keuze van de journalisten heeft geleid tot deze top vijf:

1. Innocence                             Kaija Saariaho              De Nationale Opera
2. Das Wunder der Heliane  Erich Korngold             Nederlandse Reisopera
3. Doctor Atomic                     John Adams                  Utrechtsch Studenten Concert
4. Animal Farm                       Alexander Raskatov     De Nationale Opera
5. Siegfried                               Richard Wagner           NTR Zaterdag Matinee

Wat werd er op Place de l’Opera over deze vijf operaproducties* geschreven?

Place de l’Opera beschreef de productie van Innocence … ‘ als een spannende thriller van een realistisch verhaal dat helaas overal in de wereld plaatsvindt……Het is een geniale vondst van regisseur Simon Stone om de vijf bedrijven met vele scènes zonder pauze in iets minder dan twee uur vloeiend, naadloos in elkaar te laten overlopen. … Als toeschouwer beleefde ik het draaispel als een filmisch epos.  Onzichtbaar, maar met sfeervolle achtergrond-klanken, droeg het Koor van de Nationale Opera (ingestudeerd door Edward Ananian-Cooper) mede bij aan het overweldigende succes van zowel het indrukwekkende werk als van de meeslepende uitvoering. Kan opera actueler zijn dan dit drama ‘Innocence’?’

Het decor van Innocence, bij De nationale OperaFoto: © De Nationale opera, Marco Borggreve

 

Over Das Wunder der Heliane  van De Nederlandse Reisopera schreef Place de l’Opera:

‘..een nieuwe productie van internationale topklasse…De overweldigende uitvoering van het sprookjesachtige, soms felrealistische liefdesdrama rond koningin Heliane, werd gedragen door een schitterende vocale bezetting, met de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer als absolute ster in de titelrol. Maar ook de uitwerking van de groots opgezette orkestpartituur door het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Jac van Steen leverde een geweldige muzikale belevenis op. Daarbij voegde zich een indrukwekkende visuele ervaring door de uitgekiende enscenering en regie ontwikkeld door de Duitse regisseur Jakob Peters-Messer.’

Annemarie Kremer in de titelrol van Das Wunder der Heliane. Foto: © De Nederlandse Reisopera, Marco Borggreve

 

Doctor Atomic van het Utrechtsch Student Concert oogste veel lof.

‘….Doctor Atomic was een enorm succes, zozeer dat menig professioneel operahuis er jaloers van zou worden……Het decor van Eric Goossens en de kostuums van Martijn Kramp zijn wonderwel geslaagd en weten van de voorstelling een visueel schouwspel te maken zelfs op die schaarse momenten dat alles stilstaat. ……Quirijn de Langes vertolking van Oppenheimer was absoluut top. Zij personage staat permanent op het toneel, feitelijk draait alles om hem …… Het is wonderbaarlijk wat dirigent Bas Pollard die groep talentvolle amateurs allemaal kan laten brengen op muzikaal gebied. ‘

Doctor Atomic in De Werkspoorkatheraal. Foto: © Ben van Duin

 

Over Animal Farm van De Nationale Opera schreven twee recensenten op Place de l’Opera onder meer het volgende:

‘….De zangpartijen zitten vol heftige uithalen om dierengeluiden te imiteren. Het was ongelooflijk wat een strotvirtuositeit sommige zangers lieten horen….Dirigent Bassem Akiki voelde de ruigheid van de partituur goed aan. Met geaccentueerde bewegingen vuurde hij de musici aan tot meeslepende klank-erupties……..’  …….. ‘Zelden heb ik een werk gezien of gehoord, waardoor ik zo overrompeld was. Na de eerste akte was mijn hoofd vol van een enorme tsunami van muziek en theatrale beelden, maar de iets mildere tweede akte gaf iets van adem. Comfortabel was de ervaring niet, maar wel onvergetelijk!’

Scène uit Animal Farm bij De Nationale Opera Foto: © De Nationale Opera Ruth Walz.

 

Siegfried in de NTR Zaterdag Matinee kreeg lof, maar ook kritiek.

….’ Tenor Ya-Chung Huang was vanaf zijn eerste noot de felste Mime die ik ooit hoorde en zag. Met uitbarstende stem, verwrongen gelaatsuitdrukkingen en heftige bewegingen van zijn armen, en ondersteund door een machtige orkestbegeleiding, beeldde Huang de getergde dwerg uit. Maar hij drukte zich ook teder uit in zijn vertelling over de dood van Sieglinde, door Wagner met kamermuzikale kleuren omgeven: ‘Gross war die Not! Sie starb, doch Siegfried, der genas’. Dirigent Canellakis zorgde met het orkest voor een huiveringwekkend moment……..’een schitterende monoloog door Clay Hilley met intense belevenis gezongen. Wat een fantastische Siegfried…..Canellakis hield haar Siegfried tot in het derde bedrijf strak aan haar dirigeerstok. ……Een crescendo klonk als een crescendo, een klankontlading werd een brute uithaal. Met die rechtlijnige aanpak wist Canellakis mij niet te overtuigen wat betreft haar kijk op Wagners Siegfried..’

Clay Hilley als Siegfried in de NTR Zaterdag Matinee. Foto: @ Foppe Schut

Naast deze vijf meest genomineerde producties werden nog veel meer producties genoemd door de recensenten en kenners. Enkele eervolle vermeldingen die de shortlist niet gehaald hebben: Lohengrin van De Nationale Opera, Don Quichote van Opera2Day, Jevgeni Onjegin van Opera Spanga, Orphée aux enfers van Opera Zuid en Euphoria, de bijzondere video installatie van Julian Rosenfeldt in het Holland Festival.

Wij hopen dat u gaat stemmen op uw favoriete Opera van het Jaar 2023.

Stemmen kan tot 10.00 uur op 29 december 2023

Stem nu!

This poll is no longer accepting votes

Kies hier uw favoriete opera van het jaar 2023

 

De Schaunard Award 2023

De Schaunard Award is bedoeld voor een onderscheidende bijdrage aan de wereld van opera en muziektheater. De naam van de Schaunard Award is ontleend aan één van de karakters uit Puccini’s opera La bohème. Schaunard is een musicus die in de eerste akte zijn verkleumde, armoedige kunstenaarsvrienden verblijdt met het nodige geld en eten. Zonder hem geen Bordeaux, sigaren, hout voor haard en geen Kerstfeest in Café Momus in de tweede akte.

Alle eerdere winnaars van de Schaunard Award zijn:

Jordi Kooiman (Place de L’Opera) (2023), NTR ZaterdagMatinee (2021), Waut Koeken (Opera Zuid) (2020), tenor Airam Hernández (2019), dirigent Karel Deseure (2018), sopraan Aylin Sezer (2017), tenor Marcel Reijans (2016), bariton Peter Bording (2015),de Nederlandse Reisopera (2014) en de zeven studenten die Rheingold op de Rijn organiseerden (2013).

Jordi Kooiman ontvangt de Schaunard Award 2023. Foto: ©Place de l’opera

De genomineerden voor de Schaunard Award 2023  zijn:

Thomas Oliemans

voor zijn Papageno waarmee hij de hele wereld verovert, inclusief zijn debuut dit jaar in de MET,  maar ook voor zijn  fantastische nieuwe rol bij DNO in Innocence en voor het brede repertoire dat hij zingt, van Franse chansons en liedjes van Harrie Bannink, tot Winterresie van Franz Schubert waarbij zich, bij gelegenheid, ook zelf begeleidt op de piano.

Thomas Oliemans als Papageno Foto: © De Nationale Opera, Bart Grietens

Lenneke Ruiten

Onder meer voor haar schitterende de rol van De Moeder in Innocence, maar ook voor een krachtige Maria Stuarda in de Bastarda I en II productie van de Brusselse Munt en de prachtige de rol van de Contessa in Le nozze bij Opera Vlaanderen. Drie rollen die getuigen van de veelzijdigheid van Ruiten.

Links Lenneke Ruiten als de Moeder van de Bruidegom in Innocence Foto: © De Nationale Opera, Marco Borggreve

Basia Jaworski

vanwege haar jarenlange, gepassioneerde inzet en het nog steeds in stand houden van de Basia con fuoco blog.

Basia Jaworski

 

en het Utrechtsch Studenten Concert voor hun lustrum-productie van Doctor Atomic.

Doctor Atomic door het Utrechts Studenten Concert Foto: © Ben van Duin

 

Wij hopen dat u gaat stemmen op uw favoriet voor de Schaunard Award

Stemmen kan tot 10.00 uur op 29 december 2023

Stem nu

  1. Thomas Oliemans
  2. Lenneke Ruiten
  3. Basia Jaworski
  4. Utrechts Studenten Concert

 

Wij wensen u heel fijne feestdagen en bovenal een gezond, gelukkig en muzikaal Nieuw Jaar.

 

* Lees hier de volledige recensies van de genomineerde opera’s.

Innocence

Das Wunder der Heliane

Doctor Atomic

Animal Farm

Siegfried

 

 

 

Vorig artikel

Wien bleibt Wien voor Claudia Patacca

Volgend artikel

De theorie van alles zeer herkenbaar

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen