AchtergrondFeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Brandbrief : Opera Zuid in gevaar!

Naar aanleiding van het debat in de Tweede Kamer op 16 januari waarin de OCW-begroting wordt vastgesteld, stuurde de Gemeente Maastricht samen met de provincies Limburg en Noord-Brabant een brandbrief naar de Tweede Kamerleden over de toekomst van Opera Zuid.

In de brandbrief aan de Vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die ondertekend is door Jasper Kuntzelaers, Gedeputeerde Cultuur en Erfgoed, Mobiliteit, Landbouw Provincie Limburg, Jos van der Horst Gedeputeerde Energie en Cultuur Provincie Noord-Brabant en Frans Bastiaens, Wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Cultuur, Veerkrachtige Wijken en Ouderenbeleid Gemeente Maastricht, wordt gevraagd om een verhoging van de overheidssteun voor Opera Zuid van 1.75 miljoen Euro naar 3.5 miljoen.

Rek is eruit

In de brief staat: ‘Opera Zuid maakt twee hoogwaardige producties per jaar die vele prijzen winnen. Prijzen vanwege de artistieke kwaliteit en de toegankelijkheid. Prijzen vanwege het bereik van ‘gewone’ mensen in wijken en buurten. Hier is een subsidiebasis van 3,5 miljoen voor nodig. Ooit was er voldoende rijksfinanciering, maar na jaren van sappelen, niet betaalde uren, schrappen van het operakoor en oefenen zonder verwarming is de rek eruit. De energie en moed kunnen niet meer worden opgebracht.’

Scenefoto Het Lijflied door Opera Zuid. Foto:© Joost Milde

Oneerlijke verdeling

Het gaat de schrijvers van de brief ook om de ongelijke verdeling van middelen over de drie verschillende regio’s’ die in het beleid worden aangeduid die in aanmerking komen voor operagelden. Regio Zuid ‘zou (slechts) 1,8 miljoen euro (4,9%) van het beschikbare budget ontvangen terwijl de twee andere regio’s goed zouden zijn voor een aandéel van respectievelijk 14,8% (5,6 miljoen euro) en 80,3% (30,7 miljoen euro) van het totaalbudget. Deze ongelijke verdeling doet allesbehalve recht aan het begrip ‘regionale spreiding’ en staat haaks op de gedachte achter de resultaten van het rapport ‘Elke regio telt!’. Dit rapport hekelt expliciet de scheve verdeling van (culturele) rijksmiddelen tussen de regio en de Randstad. Ook voor opera in de regio Zuid geldt: ‘Elke regio telt!’ schrijven de drie ondertekenaars. Ze besluiten de brief met een oproep tot politiek ingrijpen ‘om het einde van Opera Zuid alsnog af te wenden…in de strijd tegen een onevenredige en dus een oneerlijke verdeling maar ook in strijd om Opera Zuid te laten overleven vragen wij uw inzet tot het structureel herzien van de voorgestelde verdeling binnen Artikel 32.4 BSI 2025-2028” zo besluiten de opstellers van de brief hun noodkreet.

In 2022 won Opera Zuid de Opera van Jaar met de productie Lady in the dark.

Lady in the dark, door Opera Zuid met Maartje Rammeloo als Liza Elliott. Foto:© Bjorn Frins

Opera Zuid komt in mei met de Rossini ‘double bill’ La scala di seta en Signor Bruschino met onder meer de winnaar van de Nederlandse Muziek Prijs, Raoul Steffani.

Campagnebeeld La scala di seta/Il signor Bruschino Opera Zuid

 

 

 

Vorig artikel

BarokOpera Amsterdam Reist naar de maan

Volgend artikel

Agrippina biedt weelde aan aria’s

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen