FeaturedHeadline

Bariton Benjamin Luxon overleden

In zijn woonplaats in Western Massachusetts in de Verenigde Staten is de Britse bariton Benjamin Luxon (CBE) op 25 juli overleden. Luxon werd 87 jaar.

Benjamin Luxon (1937-2-24) Foto:©Peter Levine

 

Na zijn studie begon de carrière van Luxon op 21-jarige leeftijd. Hij debuteerde na het winnen van de derde prijs in het ARD Muziek Competitie in 1961 bij Benjamin Brittens English Opera Group. Britten schreef enkele jaren later de rol van Owen Wingrave speciaal voor Luxon, die na de televisie versie ook de oerversie zong bij de English Opera Group in 1971. Een jaar volgde zijn debuut aan de Royal Opera als Jester in Peter Maxwell Davies‘ opera Taverner  en in 1973 zong hij de titelrol van Owen Wingrave bij de officiële wereldpremière in het Royal Opera House Covent Garden.

Luxon zong talrijke rollen bij de English National Opera en in Glyndebourne (o.a Don Giovanni en Ford in Falstaff) en debuteerde in 1980 aan de Met in New York als Onjegin. Dat werd een van zijn paraderollen die hij ook in Nederland in 1981, en het seizoen erna bij de Nederlandse Opera Stichting zong. Eerder had bij de Operastichting al Wolfram in Tannhäuser (1978) en Papageno  in Die Zauberflöte (1981) en Balstrode in Peter Grimes in het seizoen 1981-1982 gezongen.

Hij trad in Nederland ook op als liedzanger, onder meer met het Concertgebouw Orkest onder leiding van Bernard Haitink in werken van Mahler.Benjamin Luxon was evenzeer geliefd bij het publiek als bij zijn collega’s. Hij zong in de meeste belangrijke operahuizen van de wereld zoals La Scala in Milaan, de Weense Staatsopera, in München Los Angeles en in Parijs en in de meeste grote concertzalen.

In de jaren na zijn actieve zangers loopbaan, die door gehoorproblemen gekort werd aan het eind van de jaren ‘90, gaf hij poëzie lezingen en trad hij op als verteller. Zijn kennis van een heel breed en diep repertoire, van Händel tot Britten, van oratorium en lied, barok en hedendaagse muziek, gaf hij gelukkig door in vele masterclasses.

 

Hij maakte meer dan 100 plaatopnamen, van werken van Britten, Vaughan Williams, Mahler en Berg tot Verdi, Mozart, Strauss en Elgar. Hij had van 1961 tot 1999 eigenlijk één vaste pianist, David Willison. Samen stelden zij meer dan 700 liedrecitals samen voor concerten over de hele wereld en namen ze heel erg veel liederen op voor Argo, Decca en Chandos met een repertoire van Beethoven, Schubert en Wolf tot een heel groot deel van het Engelse lied repertoire.

 

 

 

 

 

 

Ons medeleven gaat uit naar alle nabestaanden, vrienden en collega’s van Benjamin Luxon over de hele wereld.

 

Verder luisteren en kijken,

KerstMatinee uit 1978 met het Concertgebouw Orkest olv Bernard Haitink. Lieder eines fahrenden Gesellen, Mahler.

Masterclass met Benjamin Luxon.

Benjamin Luxon zong een vaderlijke Frank in Die Toto Stadt, schreef Basia Jaworski in 2010.

 

 

 

 

Vorig artikel

Concertante Clemenza scoort hoog.

Volgend artikel

Componist Wolfgang Rihm overleden

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen