FeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Ton Koopman ontvangt grote Franse eer.

Ton Koopman heeft op 25 augustus in een ceremonie in de Dordogne in Frankrijk, officieel de benoeming tot  Commandeur des Arts et des Lettres van de Franse Minister van cultuur mogen ontvangen.

In het midden Commander des Lettres et des Arts Ton Koopman, met links Robert Huet en rechts Bernard de Montferrand. Foto:© Alexandra Prunier

Tijdens een receptie in Cherval overhandigde voormalig Ambassadeur voor Frankrijk in Nederland, Bernard de Montferrand, de medaille behorend bij deze benoeming. De benoeming werd mede juist nu gedaan, als eerbetoon aan Ton Koopman die op 2 oktober aanstaande tachtig jaar wordt.

De grote eer viel Ton Koopman ten deel voor  zijn grote betekenis voor de kunsten, met name van het Franse erfgoed. Ton Koopman ontving de benoeming voor het oprichten van het Intinerarie Baroque Festival in de Dordogne, waar Ton Koopman en zijn vrouw een huis hebben. Het festival, dat hij samen met lokale psychiater Robert Huet oprichtte, is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement in de culturele agenda van de regio. Als klavecinist, organist en dirigent levert Ton Koopman als jaren een substantiële en belangeloze bijdrage.

In het dorpje Cherval is een straatnaam gewijzigd in Rue de Le Musique, ter ere van de Nederlandse musicus.

Ton Koopman met de onderscheiding horend bij de benoeming tot Commandeur des arts et des Lettres. . Foto:© Alexandra Prunier

Ton Koopman over de benoeming:

Ik voel me zeer vereerd met deze benoeming door de Franse regering als erkenning voor ons werk om dit speciale festival op te richten. Périgord Vert  mag misschien minder bekend zijn dan de meer beroemde Dordogne Vallei, met zijn majestueuze kastelen en strategische forten van de de kruisvaarders. De kleinere dorpen langs rivieren die als stippen over deze regio verspreid zijn, velen al bewoond sinds prehistorische tijden, hebben een kalmere, intiemere charme.

We zijn het festival begonnen om de deuren van de Romaanse kerken te openen en te vullen met muziek. 23 jaar later, ben ik zeer verheugd dat het festival is uitgegroeid tot een vaste waarde op de culturele kalender, dat bezoekers trekt  van heinde en verre.’

Eerder deze maand schreef Franz Straatman een uitgebreid artikel over het Itineraire Baroque Festival en interviewde Ton Koopman.

Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag zal Ton Koopman later dit jaar drie oratoria van Händel uitvoeren tijdens een uitgebreide tournee met zijn Amsterdam Baroque Orchestra and Choir.

Esther, met Julia Lezhneva, Maarten Engeltjes en Andreas Wolf als solisten, is te horen op 19 oktober in het Muziekcentrum Enschede, op 21 oktober in Tivoli Vredenburg in Utrecht, 0p 23 oktober in Amare in Den Haag, op 24 oktober in BOZAR in Brussel, op 26 oktober in het Muziekgebouw in Eindhoven en op 27 oktober in het Concertgebouw in Amsterdam en als laatste in de rij in MÜPA in Boedapest, Hongarije.

Op de website van Ton Koopman zijn alle andere concerten te vinden.

Place de l’Opera feliciteert Ton Koopman met deze grote eer en alvast met zijn 80ste verjaardag.

 

 

Vorig artikel

Twee maal matige Mozart in Salzburg

Volgend artikel

Busoni’s Doktor Faust op Bluray

De auteur

Redactie

Redactie