FeaturedHeadlineNieuwsWedstrijd

Sopraan Elisa Maayeshi in finale IVC

Na de halve finale van de 57ste editie van de IVC voor opera en oratorium  op 1 oktober in Theater aan de Parade in ’s Hertogenbosch, zijn de finalisten en enkele prijswinnaars bekend gemaakt.

Succes

Het was een zeer heugelijk en succesvolle dag voor de Nederlandse sopraan Elisa Maayeshi.

Niet alleen hoort ze bij de 8 finalisten aanstaande zaterdag, ze won ook twee prijzen: De IVC Vrienden Prijs (met daarbij horend een geldbedrag van € 1,500) en de Persprijs (€ 1,000).

De persjury, bestaande uit Hein Van Eekert, Shirley Apthorp, Marjolijn Senghers en Peter van der Lint, kende de prijs toe vanwege: ‘haar mooie stem, prachtige dictie, haar taalbeheersing, dramatisch inzicht, haar muzikaliteit en haar vreugdevolle uitvoeringen.’

Elisa zong in de halve finale, waarin ze begeleid werd door pianist Fran Hills, een aria uit de eerste akte van Manon van Massenet,’ Je suis encor tout étourdie’, het ‘O Salutaris hostia’ uit Rossini’s Petite messe solennelle, een deel uit La voix humaine van Poulenc en het verplichte lied Veronese’s Groen van Bart Visman.

 

Andere ‘Nederlandse’ deelnemers

Helaas was er geen plaats in de finale voor de andere Nederlandse halve-finaliste Liza Lozica ondanks een levendige aria van Prins Orlowksi uit Die Fledermaus. Tenor Salvador Villanueva Zuzuarregui uit Mexico en lid van Jonge artiesten studio van De Nationale Opera, die onder meer ‘Una furtiva lagrima’ uit L’elisir d’amore van Donizetti zong, horen we aanstaande zaterdag wél in de finale met PhilZuid onder leiding van David Parry evenals zijn collega uit de studio bas-bariton Jasurbek Khaydarov.

 

 

Sopraan Elisabeth Eunsoo Lee uit Korea Sopraan zong in de eerste ronde, going niet door maar won wel de Marianne Blok Prijs ( € 3,500) voor de beste coloratuur sopraan van de competitie. Zij zal in de finale een nader te bepalen coloratuur-aria zingen met Phil Zuid, maar is dus geen officiële finaliste.

 

 

 

 

 

De Junior Jury koos de Portugese mezzosopraan Cláudia Ribas voor hun prijs (€ 1,000).

De competitiejury van het concours bestaat uit:

Dame Gwyneth Jones, Roberta Alexander, Eva Maria Westbroek, Rosemary Joshua, Michael Chance, Pål Christian Moe, Karen Stone, Monique Wagenmakers en Damià Carbonell Nicolau.

 

De finale

De complete lijst van finalisten is:

Mezzosopraan Claudia Ribas uit Portugal, bas-bariton Jasurbek Khaydarov uit Oezbekistan, sopraan Yoojin Lee uit Korea, sopraan Horman Madison uit Nieuw Zeeland, bariton Oleh Lebedyev uit Oekraïne, sopraan Elisa Maayeshi uit Nederland,  mezzo sopraan Annabel Kennedy uit het Verenigd Koninkrijk en tenor Salvador Villanueva Zuzuarregui uit Mexico.

Sopranen Elisa Maayeshi en Madison Horman zijn geselecteerd voor de Van Amelsvoort Prijs (€ 2,500), die beschikbaar is gesteld door Andre1 en Josée van Amelsvoort- van Dongen. Ze zullen in de finale het verplichte lied van Bart Visman, Veronese’s Groen, met Philzuid uitvoeren, respectievelijk in het Nederlands en in het Engels.

Er wordt nog gestreden om de De Grote Prijs van de stad ’s Hertogenbosch, mogelijk genaakt door deTruus und Gerrit van Riemsdijk Stiftung(€ 15,000), de Toonkunst Prijs (2de Prijs € 7,500) beschikbaar gesteld door de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst, de Staetshuys Fonds Prijs (3de Prijs € 3,500), de Wagner Prijs van het Wagnergenootschap Nederland (€ 5,000) de Stichting Herason Jong Talent Prijs( € 3,500), de ANED Publieksprijs (€ 1,500) gedoneerd door Annett Andriesen en Edwin Rutten en diverse engagementsprijzen.

De finale (Birthday Party genoemd) op 5 oktober vindt plaats in de Casino Zaal van het Theater aan de Parade in ’s Hertogenbosch.

Aanvang: 19.00 uur

De finale is ook live te volgen via de live stream op Youtube.

 

Festival programma

Op 2 oktober is er een feestelijk Jubileumconcert met Nederlandse prijswinnaars van de IVC in de afgelopen jaren. Pianist ( en IVC corifee) Hans Eijsackers begeleidt Maartje Rammeloo (sopraan), Gulnara Shafigullina (sopraan), Nikki Treurniet (sopraan), Deirdre Angenent (mezzosopraan), Florieke Beelen (mezzosopraan), Rosina Fabius (mezzosopraan), Cécile van de Sant (mezzosopraan), Vincent Kusters (bariton) en Hans Voschezang (bariton) en er is een speciaal optreden van Kinderen van Kindcentrum ‘De Sprong’ Rosmalen. In de Pleinzaal van het Theater aan de Parae, aanvang 20.15 uur.

Er zijn de komende dagen nog Masterclasses door Dame Gwyneth Jones, Robert Alexander, Eva Maria Westbroek, Michael Chance en Rosemary Joshua en voorafgaand aan de finale op 5 oktober een openbaar gesprek met Dame Gwyneth Jones om 15.30 uur in de Plein Zaal van het Theater aan de Parade.Het volledige programma vindt u hier.

Verder lezen en kijken

De halve finale

De live stream van de halve finale kunt u hier terugkijken.

Vorig artikel

Charvet &Le Consort top in Vivaldi en consorten

Volgend artikel

Dit is het meest recente artikel.

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen