HeadlineNieuwsRedactioneelWedstrijd

Cláudia Ribas grote winnaar IVC

De Portugese mezzosopraan Cláudia Ribas is de grote winnaar geworden van de IVC Opera en Oratorium 2024.

In de finale op zaterdagavond 5 oktober in de Casinozaal van het Theater aan de Parade in Den Bosch, won de 31- jarige mezzosopraan de Grote Prijs van de Stad ’s Hertogenbosch (€ 15.000), de ANED Publieksprijs ( € 1,500) en de Wagnerprijs (€ 3,000 ). Eerder deze week had Cláudia al de Junior Jury prijs (€ 1,000) gewonnen.

Begeleid door PhilZuid onder leiding van David Parry, zong Ribas in de finale de scene van Waltraute ‘Höre mit Sinn, was ich dir sage!’ uit Götterdämmerung en de aria van Dalila ‘Mon coeur s’ouvre à ta voix’ uit Samson et Dalila.

De tweede prijs, de Toonkunstprijs,  ging naar de andere mezzosopraan in de finale, de Britse Annabel Kennedy.

De derde prijs, De Staetshuysprijs, (€ 3,500) was voor sopraan Madison Horman uit Nieuw Zeeland, die ook de Van Amelsvoort Prijs (€ 2,500) voor de beste vertolking van het verplichte werk ‘Het groen van Veronese‘ van Bart Visman won.

De Jong talent prijs van de Herason Stichting (€ 3,500) ging naar de bariton Jasurbek Khaydarov uit Oezbekistan.

Verder waren er nog prijzen voor Oleh Lebedyev uit Oekraïne die een engagements prijs won voor een concert met het Koor van de Händel Vereniging en voor de Nederlandse sopraan Elise Maayshi, die de prijs voor een veel belovend jong talent, ook van de Händel Vereniging, won. Elise had al twee prijzen gewonnen na de halve finale: de IVC Vrienden Prijs (met daarbij horend een geldbedrag van € 1,500) en de Persprijs (€ 1,000).

De Koreaanse sopraan Elisabeth Eunsoo Lee, zong in de finale (buitenmededinging) de aria ‘Tornami a vagheggiar’ uit Händels Alcina, waarvoor zij de Marianne Blokprijs al had gewonnen voor de beste coloratuur sopraan.

De competitiejury van het concours bestaat uit:

Dame Gwyneth Jones, Roberta Alexander, Eva Maria Westbroek, Rosemary Joshua, Michael Chance, Karen Stone, Monique Wagenmakers en Damià Carbonell Nicolau.

Later meer.

De finale kunt u hier terugkijken. (De wedstrijd begint rond 07.00 minuten.)

Interview met directeur Andrew Watts

Vorig artikel

Andrew Watts: ‘IVC een veilige oase.’

Volgend artikel

Dit is het meest recente artikel.

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen