DNO ondersteunt talentontwikkeling
De Nederlandse Opera (DNO) speelt een actieve rol in de ontwikkeling van jong talent. Binnenkort vindt in dat kader een aantal workshops ‘hedendaags repertoire’ plaats voor jonge zangers. De opvoering, in het voorjaar van 2014, van Claude Viviers opera Kopernikus vormt de aanleiding.
Romain Bischoff, leider van VOCAALLAB, en regisseur Marcel Sijm, die onder meer bij DNO de opera Legende regisseerde, leiden de workshop. Hij staat open voor zangers die zich willen bekwamen in het brengen van modern repertoire. Ook Dale Duesing en Claron McFadden werken mee als docenten.
De deelnemers zullen niet alleen getraind worden in de vocale aspecten van hun werk, zoals intonatie, harmonie, ritme, maar ook in dans en commedia dell’arte. Deze workshop, die start op 15 mei, wordt gevolgd door een workshop in november 2013. Er wordt toegewerkt naar de uitvoering van Kopernikus in maart/april 2014. De deelnemers die daarvoor na de twee workshops worden geselecteerd, zullen in een dubbele cast de opera van Vivier uitvoeren in Het Muziektheater.
De deelnemers moeten jonger zijn dan 33, affiniteit hebben met hedendaagse muziek en nieuwsgierig zijn naar het verkennen van artistieke grenzen, zo staat in het aanmeldingsformulier.
Sinds 2012 heeft DNO een leidende en coördinerende rol op het gebied van ontwikkeling van jong talent. DNO werkt daarvoor samen met de Nederlandse conservatoria, de Dutch National Opera Academy en operagezelschappen als de Nationale Reisopera en Opera Zuid.
Via de deelname van DNO aan het European Network of Opera Academies (ENOA) komen ook die contacten beschikbaar voor jonge zangers. ENOA is een langjarige samenwerking van opleidingsinstituten, festivals en operagezelschappen uit diverse Europese landen, gecoördineerd door het festival van Aix-en-Provence. Het project krijgt middelen uit het cultuurprogramma van de Europese Commissie.
Zangers die voldoen aan de deelname-eisen kunnen zich tot 15 april melden bij De Nederlandse Opera.
1 Reactie
Onbegrijpelijk dat ik (docent Utrechts Conservatorium) niets heb gehoord van de workshops van DNO voor getalenteerde jonge zangers, hoewel die frequent participeren in producties van de Ned. Opera, de Opera Academie (Nozze di Figaro) en het nieuwe ensemble van de Reisopera.
Hoe kan het dat we dit in Utrecht gemist hebben? Waar ligt de lacune in de formatie? Het is een fantastisch initiatief!
Vriendelijke groet,
Henny Diemer