Arthaus en TDK brengen veel Puccini
De labels Arthaus Musik en TDK hebben vandaag (27/8) weer een paar nieuwe titels op de Nederlandse markt gebracht. Veel Puccini, een Wagner uit Weimar en een bijzondere documentaire over zwarte klassieke zangers en zangeressen.
Arthaus heeft op Blu-Ray een productie van La Rondine van Giacomo Puccini uitgebracht. Het gaat om een enscenering die Graham Vick in 2008 voor het Teatro La Fenice maakte. Dirigent is Carlo Rizzi – die vanaf 4 september in Amsterdam La Juive zal leiden.
De cast van deze spaarzaam uitgevoerde opera bestaat uit Fiorenza Cedolins, Fernando Portari, Sandra Pastrana, Emanuele Giannino en Stefano Antonucci. Cedolins zingt de hoofdrol van Magda.
Zowel op Blu-Ray als op dvd is Siegfried van Richard Wagner verschenen. Ook deze productie, van regisseur Michael Schulz, komt uit 2008. Het werd gefilmd in het Deutsches Nationaltheater in Weimar, met Carl St. Clair op de bok en solisten als Johnny van Hall, Frieder Aurich en Tomas Möwes.
Diverse Duitse critici waren zeer te spreken over de productie van dit derde deel uit Der Ring des Nibelungen van Wagner. ‘Een briljante prestatie’, roemde Frankfurter Rundschau over de dirigent.
TDK heeft een operabox geproduceerd getiteld Puccini’s Femmes Fatales. Daarin zijn drie producties opgenomen: Manon Lescaut, Tosca en Turandot.
De namen van de uitvoerenden liegen er niet om. Maria Guleghina, José Cura en Lucio Gallo sieren Manon Lescaut, een productie van de Scala met Riccardo Muti als dirigent en Liliana Cavani als regisseur. Fiorenza Cedolins, Marcelo Álvarez en Ruggero Raimondi geven de Tosca van de Arena di Verona vorm en de Turandot van het Teatre del Liceu uit Barcelona wordt uitgevoerd door zangers als Luana Devol, Franco Farina en Barbara Frittoli. Giuliano Carella is daar dirigent.
Een bijzondere titel van de releaselijst van Arthaus is Aida’s Brothers & Sisters, een documentaire van Jan Schmidt-Garre en Marieke Schroeder. De film gaat over zwarte klassieke zangers en zangeressen, zoals Paul Robeson, Shirley Verrett, Jesseye Norman, Kathleen Battle en Simon Estes.
Hun carrières worden tegen de achtergrond van de emancipatie van kleurlingen in de Verenigde Staten gezet. Zo is er aandacht voor de moeite die de zangers konden hebben om in plaats van een ‘zwarte’ zanger een ‘grote’ zanger te worden.
Meer informatie over deze uitgaven is te vinden op www.censentertainment.nl.