Jubileumprijsvraag: de oplossing
Ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum van Place de l’Opera nodigden we u uit om in de archieven te duiken. Via het antwoord op de cryptische vragen kwam u bij verschillende artikelen terecht en daar waren de letters te vinden. De oplossing na het vinden van de zeven letters was: LUSTRUM.
Dit was de opgave en zo kon u bij de letters komen:
Letter 1
De feestelijke opening van deze nieuwe verzameling Enschedese muziekgebouwen duurde langer dan een kwartier. De recensie over het hotel in de Chinese hoofdstad eindigde met de oproep tot toegang.
De oplossing: de recensie van 6 december 2008 van Hôtel de Pékin, de opera die opgevoerd werd bij de opening van het Nationale Muziekkwartier in Enschede. Hier vond u de letter T.
Letter 2
“Onverstaanbaar Russisch”, maar dat kwam dan ook uit de mond van een Amerikaanse diva. U kon het lezen in de discografie van de opera waarin Tatjana een brief schrijft en er twee heren duelleren. Voor één van de twee loopt het slecht af. Geen kudo’s dus, maar kuda voor een jonge dichter.
Het ging hier om de discografie van Jevgeni Onjegin, de opera met de prominente briefscène van Tatjana. Zo vond u de letter R.
Letter 3
Was het de meest omstreden en bediscussieerde operaproductie van de laatste 5 jaar in Nederland en op Place de l’Opera? Dat zou best weleens kunnen. De recensent vond dat de Duitse regisseur het werk in een sopje had gedaan, maar dat het onherstelbaar beschadigd uit de was kwam. Arme Strauss… Nee, niet Johan, maar die andere.
Jarenlang stond in het vakje ‘Meest besproken’ onder aan de pagina van Place de l’Opera de discussie over de omstreden productie van Salome van Richard Strauss bij De Nederlandse Opera. Bij de recensie stond de letter S.
Letter 4
Een interview met de sopraan die al enkele malen Fricka in Amsterdam zong en die komende weken weer van de partij zal zijn, voor de laatste uitvoeringen. De interviewer was kennelijk vergeten iets te eten mee te nemen.
De Duitse mezzosopraan Doris Soffel was in de laatste uitvoeringen van de Ring des Nibelungen in Amsterdam te horen in de rol van Fricka en is terug voor nog twee cycli. De uitspraak “Ich bin noch hungrig” sloeg overigens op haar werklust. Bij het interview stond de letter L.
Letter 5
De recensent zag over de grens in het Ruhrgebied Madonna omringd door een stel ‘asoos’ in een klassieker van Richard Strauss over de handwerkkoningin op een Grieks eiland. Een Duitse componist en een dansmeester deden ook mee.
Dat Ruhrgebied sloeg op Essen, waar de Strauss-klassieker Ariadne auf Naxos werd gebracht. De recensent had het over ‘tokkies’, maar dat woord zou te makkelijk te vinden zijn. Onder de recensie vond u de letter M.
Letter 6
Als een regisseur niet weet welke kleur zijn opera moet krijgen, kiest hij of zij nog weleens voor kleurloos. De kleur … dus. Zo ook de Britse regisseur die in Amsterdam die opera met Hölle Rache ensceneerde.
Via Hölle Rache kom je al gauw bij Die Zauberflöte, die volgens de recensie in een grijze wereld speelde. Onderaan stond de letter U.
Letter 7
Kan dat beroemde orgel in de bekendste concertzaal van Nederland vliegen? Nee, maar het deed een Rotterdamse barihunk wel opstijgen bij het zingen van Bijbelse liederen, zo viel in de recensie te lezen.
Die bekende concertzaal moet wel het Amsterdamse Concertgebouw zijn. Het Maarschalkerweerdorgel begeleidde Henk Neven bij liederen van onder andere Rheinberger. De recensie sloot af met de letter U.
Prijzen
Onder de tientallen inzenders van het correcte antwoord, verlootte Place de l’Opera diverse prijzen: kaarten voor voorstellingen van OPERA2DAY, Opera Trionfo, De Nederlandse Opera en de Nationale Reisopera en verder een dvd van Tosca en de nieuwe cd van Rolando Villazón.
De winnaars van de prijzen zijn inmiddels op de hoogte gesteld.
De redactie bedankt alle deelnemers voor hun inzendingen en ook voor de vriendelijke felicitaties die daar dikwijls mee gepaard gingen!