Met-onderhandelingen slepen zich voort
De Metropolitan Opera is nog altijd niet tot een overeenkomst gekomen met de vakbonden van zijn artiesten en personeel. Op 31 juli liepen de contracten van vijftien van de zestien vakbonden af en tot nu toe is met slechts drie bonden een nieuwe overeenkomst gesloten. Met-directeur Peter Gelb dreigt het personeel op non-actief te zetten als er op zondag geen deal is.
De Metropolitan Opera in New York heeft meer dan 2.400 werknemers, van musici, koorzangers en solisten tot regisseurs, technici, handwerkers, decorbouwers, costumières en ander personeel achter de schermen. Deze werknemers zijn verenigd in zestien verschillende ‘unions’. Met de twee grootste, Local 802 of the American Federation of Musicians en het American Guild of Musical Artists, voert de Met momenteel onderhandelingen.
De reden voor het moeizame verloop van de gesprekken is Peter Gelbs voornemen om de loonkosten van zijn operahuis met 16 tot 17 procent te verminderen. Dat is zijns inziens nodig om het hoofd te bieden aan de groeiende kosten van het huis, aangezien de teruglopende kaartverkoop en de afnemende sponsorinkomsten dat niet kunnen doen.
De unions zijn het hier niet mee eens en vinden onder meer dat Gelb eerst zijn uitgaven aan nieuwe producties moet matigen, voordat hij aan de loonkosten gaat zitten.
De tegengestelde visies hebben tot een impasse geleid die nu al weken duurt. De Federal Mediation and Conciliation Service is ingeschakeld om te helpen een oplossing te vinden. Zo werd een onafhankelijke financiële analist ingeschakeld om inzicht te geven in de boekhouding van de Met en de noodzaak om te bezuinigen. Die analist zou begin deze week zijn rapport klaar moeten hebben, zodat de gesprekken kunnen worden vervolgd.
Peter Gelb zette maandag druk op de onderhandelingen door een nieuwe deadline te stellen: zondag moet er een akkoord zijn. Zo niet, dan overweegt hij het personeel op non-actief te stellen. Het zou voor het eerst sinds 1980 zijn dat het werk in de Met stil komt te liggen. Toen zorgde een zogenoemde ‘lockout’ ervoor dat de seizoensopening moest worden uitgesteld tot december.
De openingsavond van het komende seizoen staat gepland voor 22 september. Uit de berichtgeving van diverse Amerikaanse media blijkt dat veel operaliefhebbers vrezen dat de opening uitgesteld moet worden. Zo onderschreven 11.900 mensen een online petitie die er bij de Met op aandringt om snel tot een overeenkomst te komen en een lockout te vermijden.