De Munt moet producties schrappen
De Munt brengt tot 2017 één scenische operaproductie minder per seizoen. Ook ziet het Brusselse operahuis in de toekomst af van barokopera’s en hedendaagse dans. Met deze maatregelen wil de Munt de cultuurbezuinigingen in België het hoofd bieden.
In oktober kondigde de Belgische regering een forse subsidiekorting aan voor federale culturele instellingen, waaronder de Munt, Bozar en het Nationaal Orkest. De Munt zou in 2015 2,9 miljoen euro subsidie verliezen.
Na flinke protesten uit binnen- en buitenland maakte voogdijminister Didier Reynders een uitzondering voor de culturele instellingen, waardoor de Munt in 2015 in niet 2,9 maar 1,4 miljoen euro moet inleveren.
Na 2015 zal er niettemin verder worden bezuinigd, zodat de Munt alsnog een paar miljoen moet inleveren in de periode tot en met 2019. “Dat gaat niet vanzelf”, stelde het operahuis begin november op zijn website. “Uiteraard zullen we onze programmering aanpassen aan de nieuwe realiteit.”
Hoe de Munt zijn programmering gaat aanpassen, maakte het huis dinsdag bekend. Er wordt onder meer per seizoen één scenische productie minder gebracht, waardoor bijvoorbeeld de geplande productie van Dreigroschenoper in een regie van Olivier Py komt te vervallen.
Ook zal de Munt geen barokorkesten meer inhuren, waardoor het genre barokopera uit de programmering verdwijnt. Hierdoor is een Monteverdi-cyclus die in 2016 onder René Jacobs zou beginnen geschrapt.
De Munt wil verder afzien van hedendaagse dans. Ook zullen er zestien vooral technische banen verdwijnen, worden er geen nieuwe orkestleden meer aangenomen en komt er in de toekomst een extra prijscategorie voor de duurste tickets.