Buitenlands nieuwsNieuws

Bayreuther Festspiele op vingers getikt

Het is amper in het nieuws gekomen, maar eind vorig jaar spande de Amerikaanse sopraan Adrienne Dugger met succes een rechtszaak aan tegen de Bayreuther Festspiele. Ze werd op onjuiste wijze ontslagen door het festival, dat haar 35.000 euro schadevergoeding moest betalen.

Adrienne Dugger.
Adrienne Dugger.

In 2008 castte de Bayreuther Festspiele de Amerikaanse sopraan Adrienne Dugger (afgelopen weekend nog in Den Haag te horen) als Brünnhilde, nadat ze vier seizoenen op rij Senta had gezongen in Der Fliegende Holländer.

Na enige tijd van repeteren meldde het festival dat Dugger vanwege ‘persoonlijke redenen’ moest afhaken en dat Linda Watson haar zou vervangen.

Achter die mededeling – die wel vaker te horen is in operaland – ging echter een heel ander verhaal schuil. Dat bleek toen Dugger een rechtszaak tegen het festival aanspande bij het hooggerechtshof in Bamberg. Het waren niet persoonlijke redenen die haar deden vertrekken: ze was simpelweg ontslagen.

Tijdens de rechtszaak kwam ook de oorzaak van haar ontslag in beeld: dirigent Christian Thielemann was niet tevreden met Dugger en dus moest ze vertrekken. Haar salaris van 62.925 euro werd niet betaald.

Het festival wierp tegen dat Dugger niet als teamspeler kon functioneren en dat ze zelf besloot te stoppen. Bovendien zou ze niet om kunnen gaan met de werkomstandigheden in Bayreuth.

De rechter sloeg die argumenten echter in de wind, aangezien Dugger al vele malen eerder in Bayreuth had gezongen.

Na twee uur soebatten werd er een schikking tussen beide partijen getroffen: het festival moest Dugger 35.000 euro betalen. Inclusief de kosten voor het proces en de vergoedingen die Dugger eerder al ontvangen had, kostte de zaak het festival zo’n 50.000 euro.

Het festival ging eind december akkoord met de schikking, mede doordat de rechter gedreigd had een extra boete op te leggen voor het feit dat Katharina Wagner, directeur van het festival, niet aanwezig was bij de rechtszaak, terwijl ze daar wel toe verplicht was.

Dugger, die wel aanwezig was, reageerde in de Fränkische Zeitung: ,,Dit is eerlijk en to the point. Ik was niet uit op wraak, maar ik hoop dat dit resultaat eraan bijdraagt dat artiesten niet zomaar in een bui of door een gril ontslagen worden.”

De zaak kreeg opvallend genoeg weinig aandacht in de pers. Naar verluidt was de Fränkische Zeitung, een kleine krant uit Bayreuth, het enige medium dat erover publiceerde.

Vorig artikel

Schwanewilms geeft recital in Amsterdam

Volgend artikel

Discografie: Un ballo in maschera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. 21 januari 2010 at 20:00

    Ik wist van dit verhaal toen het speelde en ben blij dat
    Adrienne Dugger, met wie ik ook wel eens een Walküre zong, dit
    proces heeft gewonnen.

    Het is belangrijk dat dit soort dingen toch naar buiten komen
    aangezien het in de operawereld wemelt van dit soort misstanden die dan met een ander soort smoes bedekt worden.

    Petje af voor de moed van deze mevrouw!

    Helaas is de operawereld ook rancuneus en zal het waarschijnlijk betekenen dat deze klokkenluider vele jaren geen werk meer zal krijgen in de Duitse operahuizen.

    Het is te hopen dat een mooie/goeie zangeres als Adrienne Dugger nog in andere landen dan Duitsland contracten heeft lopen!

  2. Wiebke Göetjes
    2 maart 2014 at 13:59

    Intussen zijn we jaren verder, dit speelde in 2008.
    Mw. Dugger is sindsdien niet meer op een Duitse bühne verschenen….