Opnieuw gaan de theaters dicht
Het stijgende aantal coronabesmettingen en de druk op de zorg zijn voor het kabinet aanleiding voor een nieuw pakket zware maatregelen. Theaters, concertzalen en andere ‘doorstroomlocaties’ moeten tot dinsdag 19 januari hun deuren sluiten. De initiatieven van Nederlandse zangers en musici voor de decembermaand blijken vergeefs.
Na een zwaar jaar, waarin grote producties vrijwel onmogelijk waren en op kleine schaal voorstellingen werden georganiseerd, krijgt de cultuursector opnieuw een tegenslag te verwerken. Terwijl veel musici en makers rond de kerst programma’s voor het toegestane aantal van dertig bezoekers hoopten te brengen, is ook die optie nu afgesneden. Er komen geen kerstconcerten, geen optredens in klein verband en zelfs in de huiskamer zijn optredens feitelijk onmogelijk.
Hoe schrijnend het verschil tussen buiten en binnen de laatste tijd was, werd afgelopen zaterdag zichtbaar in Amsterdam. Terwijl binnen de zangers en musici van Frommermann op gepaste afstand in de Noorderkerk hun kerstprogramma brachten en het publiek zorgvuldig van en naar de zitplaatsen werd begeleid, stonden buiten op de Noordermarkt overal groepjes mensen, dicht op elkaar en zonder gezichtsbescherming. Binnen was er veiligheid, buiten leek corona niet te bestaan.
De lijst van zorgvuldig voorbereide recitals, concerten en evenementen voor de komende tijd was lang, maar het gaat allemaal niet door. Van de recitals van bariton Raoul Steffani met pianist Lucie Horsch tot de kerstconcerten die Charlotte Houberg en Heleen Vegter zouden brengen. Charlotte Houberg, die hard werkte aan de voorbereiding van de serie optredens op verschillende locaties, reageerde op Instagram:
‘Het lege en trieste gevoel wanneer de theaters voor de derde keer dit jaar moeten sluiten is onbeschrijfelijk. Het idee dat je op zijn minst tweehonderd mensen, snakkend naar livemuziek, weer blij had kunnen maken met de mooiste liederen doet mijn hart breken’, zegt de zangeres in haar Instagrampost. ‘Ook de mogelijkheid om twee schrale maandsalarissen te verdienen is in duigen gevallen’, constateert Houberg. Maar ze denkt ook aan anderen, aan ‘mensen met een zwakke gezondheid die al zoveel maanden opgesloten zitten’.
Holland Opera, waar afgelopen vrijdag de wethouders van de gemeente Amersfoort op bezoek waren, schreef gisteren nog op zijn Facebookpagina: ‘Met 900 m2 is de Veerensmederij meer dan coronaproof.’ Toch zal ook de nieuwe jeugdvoorstelling Mijs met de zwavelstokjes – de optredens waren recent verlengd tot in januari – niet door kunnen gaan.
Nog heel veel meer voorstellingen die in de agenda stonden, moeten worden afgeblazen. De Nederlandse Bachvereniging zal niet in staat zijn het Weihnachtsoratorium uit te voeren, de Nederlandse Reisopera zal Hans & Grietje moeten schrappen en de buurtopera die Opera Zuid met de wijk Malpertuis heeft voorbereid kan niet doorgaan.
Cultuurminister Van Engelshoven liet op Twitter weten mee te leven met de mensen in de cultuur. ‘We hebben vandaag moeilijke keuzes moeten maken, die grote effecten hebben. Het doet mij pijn dat dit ook weer zo is voor mijn geliefde cultuur- en onderwijssector. Ik denk aan alle studenten, docenten en iedereen in de cultuursector. We moeten nu samen inleveren om er straks samen weer uit te komen. Houd vol en sterkte!’ aldus minister Van Engelshoven.
Pianist/componist Thomas Beijer maakte een animatievideo over de gevolgen van de derde sluiting van theaters:
Online activiteiten, streams (al dan niet van liveoptredens) en alle andere resultaten van ruim negen maanden ervaring met corona, blijven mogelijk en zullen de komende weken de toon zetten. Onder meer De Nationale Opera heeft op 20 december een optreden van het eigen koor met Lorenzo Viotti op het programma staan. Place de l’Opera zal u op de hoogte houden van het aanbod aan streams en andere manieren om toch van opera en klassiek vocale muziek te genieten.