Nieuws

Seizoen De Nationale Opera 2021/2022

De Nationale Opera wil in zijn seizoen 2021/2022 ‘de urgentie van opera’ verkennen en doet dat met een grote verscheidenheid aan projecten. Naast zeven titels uit het min of meer ijzeren repertoire zijn er acht producties met nieuw of onbekend werk.

Het campagnebeeld van Der Zwerg, gemaakt door Tobias Groot en Bart Hess. DNO heeft jonge kunstenaars gevraagd om de campagnebeelden voor komend seizoen te maken.

In seizoen 2021/2022 begint Lorenzo Viotti aan zijn taak als chef-dirigent van De Nationale Opera (DNO) en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Viotti was al een paar keer te gast bij zowel het operahuis als het orkest en zal zijn chef-dirigentschap inluiden met Der Zwerg van Zemlinsky in een productie van film- en theaterregisseur Nanouk Leopold (de seizoensopening) en direct daarna de Missa in tepore belli van Haydn, die in een multidisciplinaire voorstelling met DNO-talenten, zangers van het DNO-koor en dansers van Het Nationale Ballet opgevoerd wordt. Later in het seizoen trapt Viotti een driejarige Puccini-cyclus af, die begint met Tosca. De bekende titel wordt geregisseerd door Barrie Kosky.

‘Lorenzo is een visionaire, begaafde en charismatische artiest’, stelt intendant Sophie de Lint, die na het in het water gevallen seizoen 2020/2021 nu eindelijk haar eerste volwaardige programmering in Amsterdam hoopt te presenteren. ‘Lorenzo is niet alleen een bijzondere ambassadeur voor opera, maar wordt ook gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar andere kunstvormen en disciplines. Hij staat echt open voor ontmoetingen en spannende experimenten.”

Coronalessen

Ontmoetingen en experimenten kleuren ook de rest van de programmering. Haydn krijgt bij de opvoering van zijn mis gezelschap van dj Janiv Oron, in Le lacrime di Eros gaan een hele rij barokcomponisten ‘in dialoog’ met de hedendaagse elektronische componist Scott Gibbons en in het samenwerkingsproject Orphée | L’Amour | Eurydice met de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid krijgt Glucks muziek gezelschap van Zbigniew Wolny.

Sophie de Lint verklaart de vernieuwende producties deels door de coronacrisis, waarin op korte termijn wendbaar geprogrammeerd moest worden. ‘Dat heeft ons een nieuw inzicht gegeven. Normaal gesproken plannen we volledige seizoenen drie tot vier jaar vooruit. Dat is noodzakelijk om grote internationale operaproducties mogelijk te maken. Maar het beperkt soms de ruimte om in te spelen op actuele gebeurtenissen en wat een nieuwe generatie kunstenaars in Nederland wil vertellen. Daarom willen we in de komende seizoenen ruimte blijven creëren voor projecten en experimenten op een veel kortere termijn.’

Lorenzo Viotti debuteert als DNO-chef met Der Zwerg en is daarna in nog twee producties te bewonderen. (© Melle Meivogel)

Een ander gevolg van de coronatijd is het verder ontwikkelen van hybride vormen, waarin ‘live, online en film’ gecombineerd worden. Komend seizoen wil DNO drie filmproducties uitbrengen. Michel van der Aa’s nieuwste werk Upload krijgt niet alleen zijn première op het toneel, maar wordt ook als film uitgebracht.

De documentaire Crazy Days van Sanne Rovers gaat over het door veranderende coronamaatregelen gedomineerde productieproces van Le nozze di Figaro in oktober 2020 en Springtime in Amsterdam moet een ‘fantasierijke muziekfilm’ worden, gebruikmakend van operette en Franse film, met grote solistennamen als Annette Dasch, Thomas Oliemans en Henk Poort. Christof Loy regisseert. De releasedata van de drie films worden later bekendgemaakt.

Bekend

Een titel die het grote publiek bekender zal voorkomen, is Don Giovanni. Mozarts klassieker is in november 2021 te zien; een reprise van de productie van Claus Guth. In de cast onder anderen Amanda Majeski en Lilian Farahani. Ook Salome in de regie van Ivo van Hove wordt hernomen (januari/februari 2022), met in de bak het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder chef Lahav Shani en op het toneel Jennifer Holloway in de titelrol.

La traviata van Giuseppe Verdi wordt in december gepresenteerd in een nieuwe enscenering van Tatjana Gürbaca, met Andrea Battistoni op de bok. Mané Galoyan is Violetta en Bogdan Volkov zingt Alfredo.

Aan het einde van het seizoen volgen drie bekende titels op een rij: na de start van de Puccini-cyclus met Tosca volgt in mei de uitgestelde productie van Anna Bolena (eveneens de start van een trilogie), geregisseerd door Jetske Mijnssen, waarna het Koninklijk Concertgebouworkest het seizoen mag afsluiten met Der Freischütz, een productie in het kader van het Holland Festival, geregisseerd door Kirill Serebrennikov.

Opera Forward Festival

Het Opera Forward Festival (OFF) draait in 2022 voor een groot deel om Orpheus. Zo presenteert DNO de wereldpremière van Eurydice – Die Liebenden blind, een nieuw werk van Manfred Trojahn, geregisseerd door Pierre Audi. In de cast onder anderen Thomas Oliemans en Katie Ledoux.

De coproductie Orphée | L’Amour | Eurydice moet een ‘immersieve opera met VR-elementen’ worden, gemaakt door Robin Coops. Gezien de samenwerking met de Reisopera en Opera Zuid gaat de voorstelling het hele land door.

Tijdens het OFF mogen ook de jonge makers Lisenka Heijboer Castañón en Manoj Kamps weer van zich laten horen. Zij maakten met FAUST [working title] afgelopen jaar één van de weinige DNO-producties die wél met publiek opgevoerd kon worden. Hun nieuwe creatie heet [Collective Works].

De Nationale Opera hoopt op een vol seizoen aan de Amstel. (© Luuk Kramer)

Hieronder een volledig overzicht van alle producties die DNO in seizoen 2021/2022 brengt:

Der Zwerg (A. Zemlinsky)
4 t/m 18 september 2021
Nederlands Philharmonisch Orkest
Dirigent: Lorenzo Viotti
Regie: Nanouk Leopold
Solisten: Clay Hilley, Olga Kulchynska, Annette Dasch, Nicholas Brownlee e.a.

Missa in tempore belli (J. Haydn & Janiv Oron)
6 t/m 21 september 2021
Nederlands Philharmonisch Orkest
Dirigent: Lorenzo Viotti
Regie: Barbora Horáková en Juanjo Arqués
Solisten: Mingjie Lei en Polly Leech

Upload (M. van der Aa)
1 t/m 8 oktober 2021
Ensemble MusikFabrik
Dirigent: Otto Tausk
Regie: Michel van der Aa
Solisten: Roderick Williams en Julia Bullock

Don Giovanni (W.A. Mozart)
4 t/m 28 november 2021
Nederlands Kamerorkest
Dirigent: Jérémie Roher
Regie: Claus Guth
Cast: Domen Križaj, Rafał Siwek, Adela Zaharia, Long Long, Amanda Majeski, Adrian Sampetrean, Frederik Bergman en Lilian Farahani.

Anansi (N. Muyanga)
13 t/m 21 november 2021
Het Balletorkest
Regie/choreografie: Kenza Koutchoukali / Shailesh Bahoran
Solisten: Zwakele Tshabalala, Katia Ledoux, Claron McFadden, Martin Mkhize e.a.

La traviata (G. Verdi)
4 t/m 26 december 2021
Nederlands Philharmonisch Orkest
Dirigent: Andrea Battistoni
Regie: Tatjana Gürbaca
Solisten: Mané Galoyan, Bogdan Volkov, George Petean e.a.

Le lacrime di Eros (Peri, Caccini, Monteverdi, Gibbons e.a.)
20 t/m 30 januari 2022
Pygmalion
Dirigent: Raphaël Pichon
Regie: Romeo Castellucci
Solisten: Huw Montague Rendall, Mariana Flores, Lucile Richardot, Zachary Wilder, Nahuel di Pierro.

Salome (R. Strauss)
29 januari t/m 14 februari)
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Dirigent: Lahav Shani
Regie: Ivo van Hove
Solisten: Jennifer Holloway, Brian Mulligan e.a.

Eurydice – Die Liebenden blind (M. Trojahn)
5 t/m 17 maart 2022
Nederlands Philharmonisch Orkest
Dirigent: Erik Nielsen
Regie: Pierre Audi
Solisten: Andrè Schuen, Julia Kleiter, Thomas Oliemans, Katia Ledoux.

[Collective Works]
maart 2022
Asko | Schönberg
Dirigent: Manoj Kamps
Regie: Lisenka Heijboer Castañón

Orphée | L’Amour | Eurydice (C.W. Gluck & Zbigniew Wolny)
maart 2022
Coproductie met Nederlandse Reisopera en Opera Zuid
Regie: Robin Coops
Cast: Lucas van Lierop e.a.

Denis & Katya (P. Venables)
maart 2022
Het Residentie Orkest
Regie: Ted Huffman
Cast: De Nationale Opera Studio

Tosca (G. Puccini)
12 april t/m 6 mei 2022
Nederlands Philharmonisch Orkest
Dirigent: Lorenzo Viotti
Regie: Barrie Kosky
Solisten: Malin Byström, Joshua Guerrero, Gevorg Hakobyan e.a.

Anna Bolena (G. Donizetti)
7 t/m 29 mei 2022
Nederlands Kamerorkest
Dirigent: Enrique Mazzola
Regie: Jetske Mijnssen
Solisten: Marina Rebeka, J’Nai Bridges, Ismael Jordi en Evgeny Stavinsky.

Der Freischütz (C.M. von Weber)
3 t/m 25 juni 2022
Koninklijk Concertgebouworkest
Dirigent: Riccardo Minasi
Regie: Kirill Serebrennikov
Solisten: Johanni van Oostrum, Benjamin Bruns e.a.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2021/2022

Volgend artikel

Bernard Haitink ontvangt Opera Award

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.