AchtergrondNieuws

Behoud het Muziekcentrum van de Omroep!

In het conceptregeerakkoord van VVD, CDA en gedoogpartij PVV wordt met de botte bijl ingehakt op de cultuurbegroting. Grootste blikvanger is het afschaffen van het integrale Muziekcentrum van de Omroep. Laat dit niet gebeuren en teken onderstaande petitie, schrijft muziekpublicist Thea Derks.

Het Radio Filharmonisch Orkest, hier bij een repetitie voor Lohengrin, is één van de slachtoffers (foto: Radio 4).

Het afschaffen van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) betekent het einde van onderscheidende concertseries als de Vrijdag van Vredenburg en de ZaterdagMatinee. Ook de vooruitstrevende omroepconcerten in het Muziekgebouw aan ’t IJ en het populaire Zondagochtendconcert in het Concertgebouw zullen verdwijnen.

Het bericht kwam gisteren als een donderslag bij heldere hemel. Zonder enige inhoudelijke onderbouwing wordt een streep gehaald door een uitstekend functionerend instituut, dat zich specialiseert in één van de kerntaken van de Publieke Omroep: het brengen van cultuur op internationaal topniveau. Indien de plannen doorgaan, betekent dit een gigantische kaalslag van het Nederlandse muziekleven en wordt ons land de risee van de wereld.

Helaas is het MCO bij het grote publiek niet zo bekend, wellicht doordat het een paar jaar geleden op enige afstand van de zendgemachtigden werd geplaatst. De meeste mensen kennen en waarderen wel de concertseries die de omroepen samen met de radio-orkesten en het Groot Omroepkoor organiseren. ZaterdagMatinee, Vrijdag van Vredenburg en Zondagochtendconcert trekken volle zalen, met een programmering die afwijkt van wat elders in den lande te horen is.

Zo speelt het Radio Filharmonisch Orkest vanavond in Vredenburg Leidsche Rijn de Nederlandse première van Golden Dances of the Pharaohs van de Russische Victoria Borisova-Ollas en brengt de Radio Kamer Filharmonie in Muziekgebouw aan ’t IJ werken van onder andere vaste gastdirigent James MacMillan en Ton Bruynèl. Volgende week vrijdag presenteren de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor in Utrecht het zelden uitgevoerde oratorium Le Roi David van Honegger. Ik doe maar even een greep uit het rijke en gevarieerde concertaanbod van de omroepensembles. Binnen één week!

Het opheffen van het MCO is ook een klap voor Radio 4

Het Metropole Orkest is met zijn bezetting van bigband met strijkerssectie uniek in de wereld en wordt internationaal bejubeld om zijn swingende concerten. Het treedt vaak op in programma’s met populaire sterren als Anouk, Boudewijn de Groot en Ilse de Lange. Dus hoezo, ‘links vermaak’?

De muziekbibliotheek van de omroep beheert naast de fameuze Library of Congress één van de grootste collecties bladmuziek ter wereld. Deze is voor iedereen op vele criteria digitaal doorzoekbaar. Wie voor zijn amateurkwartet een strijkje zoekt van een vrouwelijke componist uit 1850, kan dat moeiteloos vinden.

Het Groot Omroepkoor, hier tijdens een repetitie voor Lohengrin (foto: Radio 4).

Niet alleen betekent het opheffen van het MCO een enorme aderlating voor het Nederlandse muziekleven – straks klinkt er enkel nog Brahms, Beethoven, Bruckner en Mahler – maar is ook een geduchte klap voor Radio 4. Een klassieke zender zonder levende muziek is als een vis zonder water. Elk zichzelf respecterend station heeft radio-ensembles, want dankzij de landelijke spreiding is men minder afhankelijk van kaartverkoop en kan ook onbekender repertoire een groot publiek bereiken. Zo blijft muziek in ontwikkeling.

Met één pennenstreek dreigt het na de oorlog zorgvuldig opgebouwde netwerk van topensembles en dito bibliotheek nu te worden geschrapt. Schijnpolitiek bovendien, want het levert een armzalige dertig miljoen euro op – vorder een paar onterechte bonussen van bankdirecteuren terug en je haalt moeiteloos hetzelfde bedrag.

En zoals altijd vergeten politici ook de indirecte effecten. Niet alleen staan straks 350 musici en andere werknemers van het MCO op straat, maar gaan ook bus- en taxibedrijven, cateraars en andere toeleveranciers de gevolgen hiervan ondervinden.

Hierbij mijn oproep aan politici van alle gezindten: voorkom de beoogde opheffing van het MCO en laat Nederland niet verworden tot een cultureel Lutjebroek!

Op www.mco.nl/mco_page/laatuhoren kan de petitie ondertekend worden.

Vorig artikel

Nieuwe recitalserie ‘Grote Zangers’ van start

Volgend artikel

Prijsvraag: Win opname Roméo et Juliette

De auteur

Thea Derks

Thea Derks

14Reacties

  1. Adriaan van 't Wout
    1 oktober 2010 at 17:20

    De opheffing van het MCO met alle ensembles en instellingen mag niet gebeuren. Het zou een buitensporige, barbaarse cultuurschending zijn, die meer schade aanricht dan oplossingen biedt. De omroeporkesten en -koren hebben aan meer vernieuwing bijgedragen dan alle andere Nederlandse ensembles bijelkaar. Als dit de maatregelen zijn waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt, hakken met de botte bijl in de cultuur, dan zijn we wel erg diep gezonken.

  2. Leendert
    1 oktober 2010 at 17:27

    Helemaal mee eens! Overigens: waar is de petitie die we kunnen tekenen? Ik neem aan, dat de petitie op http://www.stopculturelekaalslag.nl bedoeld wordt? Inmiddels hebben daar al ruim 40500 mensen getekend.

  3. Basia Jaworski
    2 oktober 2010 at 09:23
  4. Rhea
    2 oktober 2010 at 14:15

    ‘T is net als voor de oorlog; mijn opa speelde cello in verschillende ensembles. Hij raakte zijn werk kwijt, is omgeschoold en heeft tot zijn pensioen kettingen gemaakt voor scheepsankers.
    De prachtige cello stond voor altijd in een hoek van de kamer…

  5. Maria
    2 oktober 2010 at 18:57

    Die opheffing is een volkomen dwaas idee.

  6. Katja
    2 oktober 2010 at 20:50

    Waar kunnen we de petitie tekenen?

  7. Rhea
    3 oktober 2010 at 00:43
  8. F. Henniger
    3 oktober 2010 at 18:06

    Ik vind het verschrikkelijk. Wat een kaalslag, wat in jaren met bloed, zweet en tranen is opgebouwd dreigt er nu aan te gaan.

  9. Piet Holthuis
    4 oktober 2010 at 10:42

    Kennelijk is deze absurde maatregel het resultaat van een last-minute afruil (bv. met een aanvankelijk hogere aanslag op ontwikkelingshulp) bij de kabinetsonderhandelingen. Het is duidelijk dat CDA en VVD volstrekt nog niet op het netvlies hebben onder welke verstrekkende vorm van cultuurvernietiging en vandalisme ze hun handtekening hebben gezet. En dit nog los van de de aanslag van 220 miljoen op uitgaven voor cultuur! Als deze partijen massaal en gericht worden bewerkt, kan het niet anders dan dat de betekenis wel tot hen doordringt en is er nog hoop dat het onheil kan worden afgewend.
    CDA- en VVD-leden en -stemmers, schrijf dus meteen aan uw bestuur en Tweede Kamerfracties! Laat het MCO het niet alleen moeten doen!

  10. Josef Suilen
    4 oktober 2010 at 15:07

    Nog los van de vraag of een bezuiniging van in totaal €18 miljard op zo’n korte termijn in economisch opzicht wel verstandig is – geld moet immers wel blijven rollen anders staat de economie helemaal stil, nietwaar – is het schrappen van zoveel geld op de cultuurbegroting wel heel erg kortzichtig naar mijn mening.
    Om al datgene dat in zoveel jaren op cultuurgebied zorgvuldig, met visie en met zoveel liefde is opgebouwd zomaar met een ruwe pennestreek af te breken is naar mijn oordeel onjuist. En getuigt ook niet van visie op langere termijn want wat weg is is weg en komt in economisch betere tijden niet zomaar terug.
    Hebben wij niet juist nu – misschien nog wel meer dan ooit – in de maatschappij behoefte aan een “bindmiddel”?
    En is Cultuur in het algemeen en Muziek in het bijzonder daar niet meer dan wie of wat ook toe in staat?

  11. R. Zuidema.
    4 oktober 2010 at 20:54

    L.S.,
    Toen er op vrijdag j.l. – mede door de “doodskist-actie” die vooraf ging aan het Vrijdag van Vredenburg-concert van die dag; alles te volgen via Radio 4 – meer dan duidelijk was geworden, welke afschuwelijke gevolgen er zijn te verwachten van het onzalige plan om het MCO op te heffen, heb ik meteen (onder de melancholieke klanken van Rachmaninofs’ 2e symfonie die dat concert besloot) via internet = meer in het bijzonder aan de directie van het MCO en wel via f.dekwant@mco.nl = instemming betuigd met de verklaring die is voorgelezen vóór meerbedoeld concert. Nu ik de “officiële” internet-plek heb ontdekt voor – zoals dat heet – “het achterlaten van een reactie”, bevestig ik hierbij die instemming. Ontelbare malen heb ik niet alleen via Radio 4, maar ook “in de zaal” (Concertgebouw èn Vredenburg) genoten van prachtige uitvoeringen door de radio-ensembles. Graag en van ganser harte succes gewenst bij het geven van “tegengas” (in de richting van “Den Haag”) tegen die onverhoedse en snode plannen. Die plannen moeten van tafel. Kortom, het MCO moet blijven! R. Zuidema

    R. Zuidema
    Zichtweg 18
    2151 WH Nieuw-Vennep.

  12. Albert de Jonge
    7 oktober 2010 at 14:13

    Wat een onzinnig idee om voor luttele miljoenen ons te willen beroven van muziek die je elders amper hoort, en ons te willen beroven van de MCO-orkesten die hun kwaliteit ruimschoots hebben bewezen; en om honderden musici en hun gezinnen te beroven van hun baan, plezier en inkomsten.
    Is dat de “nieuwe politiek”: je roept maar wat zonder het waarom en de gevolgen tegen elkaar te willen afwegen?

  13. V.D.Blom-Cahn
    14 oktober 2010 at 08:56

    Hitler zei :”als ik het woord cultuur hoor, grijp ik naar mijn
    geweer.”
    Gaan we die kant weer uit?
    Cultuur is door de hele geschiedenis heen belangrijk geweest.
    Muziek,schilderkunst, beeldhouwkunst, schrijven acteren enz.enz enz.
    Dat gooi je toch niet weg.

  14. Loud Mommersteeg
    20 oktober 2010 at 17:04

    Dat zo’n fantastisch koor om zeep geholpen zou worden.
    En dan maar (goedkope ?) koren van hopelijk vergelijkbare kwaliteit uit het buitenland inhuren ?