Fabels & feiten
We kennen allemaal het cliché van brekende glazen. Een fabel? Niet dus! Dat is gewoon waar. Ieder materiaal kan breken bij een bepaalde frequentie van trillingen. Je moet wel een goede stemtechniek hebben, wil je dit kunnen. Maar er doen nog meer fabels en feiten de ronde over opera.
Opera is dood
Fabel. Opera is zeker niet dood. Alleen al jij, hier, online bewijst het tegendeel. Bovendien: er worden nog altijd opera’s gecomponeerd en de grenzen van deze kunstvorm worden nog steeds opgerekt. Veel componisten en regisseurs laten zich daarbij inspireren door eigentijdse gebeurtenissen. Google eens componist Michel van der Aa met zijn 3D-filmopera’s. Of artieste Björk. Beiden totaal verschillend, beiden actief werkend aan het levend houden van de operakunst!
Alle operazangers zijn dik
Een hardnekkige fabel, maar met een logische oorsprong. Vroeger dacht men dat je met een groter lichaam ook een grote klankkast zou hebben. Onzin. Toch moet een operazanger ook niet broodmager zijn. Sommige stukken, zoals van Verdi of Wagner, zijn heel zwaar om te zingen en daar is veel fysieke kracht voor nodig. Niet te weinig eten dus!
Opera duurt lang
Fabel en feit. Ga je voor het eerst naar de opera? Kijk dan altijd hoe lang de voorstelling duurt en of er een pauze is. Er zijn namelijk opera’s van vijf uur, maar ook van anderhalf. Overigens zegt dat niets over de spanningsboog. De opera’s van Wagner duren vaak meer dan drie uur, maar kunnen superspannend zijn.
Operapubliek is oud en rijk
Nee, nee! Het aantal jongerenverenigingen groeit juist. Denk aan Fidelio van De Nationale Opera of Entrée van Het Concertgebouw. Dit soort verenigingen zorgen ervoor dat het publiek gemiddeld jonger wordt. Het gaat hier over scholieren, studenten of mensen die net zijn begonnen met werken. De prijzen zijn daar dus ook naar! Zie hieronder.
Opera is altijd duur
Fabel. Opera hoeft niet duur te zijn. Er zijn kaartjes van 10 euro en kaartjes van 180 euro. In Nederland zijn er geen zalen met stoelen waarvandaan je niets kunt zien, dus met een goedkope plaats zit je eigenlijk altijd prima. Wees er wel snel bij: deze kaartjes gaan het snelst.
Psst: student, 65+, CJP, Public of andere korting? Check altijd de mogelijkheden bij de betreffende voorstelling!
Opera is niet te volgen
Fabel fabel fabel! Om te beginnen is er bij nagenoeg elke operavoorstelling boventiteling. Boven het toneel hangt een scherm waarop de Nederlandse (en soms ook Engelse) vertaling van de tekst te zien is. Daarnaast zijn er altijd programmaboekjes te verkrijgen waarin het libretto (de letterlijke tekst van de opera) staat, evenals de synopsis van het verhaal.
Het is sowieso handig om van tevoren de synopsis (een korte beschrijving van het verhaal) te lezen. Dan weet je in ieder geval waar je naar gaat kijken.