CD-recensies

Reinthaler: Duitse romantiek op z’n best

Carl Martin Reinthaler (1822-1896) wist als componist geen eeuwige roem te vergaren zoals bijvoorbeeld zijn vriend Johannes Brahms. Een opera-opname uit zijn geboortestad Erfurt bewijst echter dat zijn oeuvre alleszins de moeite waard is.

Weet u wie Carl Martin Reinthaler was? Ik wel, maar dan voornamelijk vanwege zijn prachtige koorwerken. Mooie, zeer romantische muziek, die mij vaak deed denken aan Mendelssohn, Schubert en Schumann. Zijn opera’s (hij heeft er twee gecomponeerd) kende ik alleen van naam.

Dat Erfurt zijn bekende inwoner (Reinthaler werd daar in 1822 geboren) met de opvoering van Das Kätchen von Heilbronn eerde, is meer dan lovend. De opera, de tweede van de componist, moest bijna 120 jaar wachten op de herkansing. Onbegrijpelijk eigenlijk waarom.

‘Kaatje’, naar een verhaal van Von Kleist, is Duits-romantische opera op zijn best, met veel koren en wapengekletter. Er is liefde in het spel, een beetje magie, men duelleert en steekt elkaars burchten in de fik, er is een bedrogen en op wraak beluste minnares, maar aan het eind komt alles goed.

De heerlijke muziek klinkt bij vlagen heroïsch-pathetisch, maar ook liefelijk waar nodig. De uitvoering (de opera werd in 2009 in Erfurt live opgenomen) is zeer goed, iets wat ik voornamelijk op het conto van de dirigent schrijf. Samuel Bächli is van huis uit koordirigent en dat is te merken.

De Nederlandse sopraan Marisca Mulder schittert als Kaatje en Ilia Papandreou (Kunigunde) doet voor haar niet onder. Richard Carlucci is een prima Graf.

Kortom: een aanwinst!

Vorig artikel

Met korting naar Telemann-concert

Volgend artikel

Hoofdredactioneel: Against Modern Opera

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

3Reacties

  1. buisman
    22 februari 2013 at 08:52

    Ik had nog nooit van Reinthaler gehoord. Dank voor de introductie, Basia Jaworski. Nu zal ik ook eens naar de koorwerken op zoek gaan!

  2. 22 februari 2013 at 09:06

    Misschien is het ook omdat een romantische opera Das Kätchen als psychologisch mystiek drama en Von Kleist als zodanig niet anders dan onrecht kan aandoen… Hoe mooi en lekker de muziek ook zal zijn…
    Voor een goede muziekdramatische interpretatie van anything van Von Kleist moest de muziekhistorie eerst wachten tot Freud en Jung…
    als had Wagner het wel aangekun als hij ooit libretti die niet uit eigen duim kwamen zou zijn gaan gebruiken.

  3. 22 februari 2013 at 09:07

    Maar ik ben wel benieuwd naar de muziek.